De 5Ritmes

Stop the words now. Open the window in the center of your chest and let the spirits fly in and out.
                                                     Rumi

De 5ritmes zijn ontwikkeld door Gabrielle Roth. Het is een dynamische en expressieve dansvorm die streeft naar heelheid van lichaam, hart en geest.

De vijf ritmes zijn vloeiend, staccato,chaos, lyrisch en stil. Samen vormen ze een golf van beweging en energie. Ieder ritme nodigt uit om op een andere manier te bewegen. Hierdoor worden verschillende energieen in je lijf en leven aangesproken. Dit vergroot direct je bewegingsvrijheid.


Vloeiend;
Voeten, aarde, ontspannen van de ene beweging in de andere.
Staccato; Heupen, vuur, beat & grenzen, communicatie.
Chaos; Hoofd, water, loslaten van controle, overgave.
Lyrisch; Vingertoppen, lucht, licht & ruimte.
Stil; Hele lijf vol adem, aanwezig & in het moment. Dans en pauze wisselen af

Het Danspad; Waves & Heartbeat

Deze dans heeft vele lagen. De dans begint fysiek, we brengen ons lichaam in beweging tot we bewogen worden. We ervaren de golven (waves) van energie die de ritmes samen zijn. Al snel wordt ons hart ook 'aangeraakt'. In Heartbeat oefenen we om emoties te ervaren als energie, als kracht en als deel van mens zijn. Door heartbeat te dansen ontstaat er een zeker gemak met onze eigen emoties en met die van anderen, niks hoeft weg of anders maar we weten hoe er mee te dansen. Waves workshops zijn voor iedereen toegankelijk, voor Heartbeat wordt enige danservaring gevraagd. The Beat Goes On is zowel Waves als Heartbeat.


Wat kan je verwachten op de dansvloer?


De start is het luisteren naar je eigen lijf. Vaak zijn we veel vanuit ons hoofd aan het beredeneren en dan is het op de dansvloer heerlijk om te kunnen zinken in de zintuigelijke ervaring van je bewegende, ademende lijf. Dit heeft tijd nodig, net als iedere andere meditatie dus gun jezelf die tijd.Soms dans je alleen, soms met een partner. Net als in je dagelijkse leven is dat spannend, inspirerend, confronterend, frustrerend, heerlijk en bevrijdend. De uitdaging is om aanwezig en bewegelijk te blijven in je dans van het moment en in de ervaring.

Je bent welkom om je dans te dansen!
Alles wat leeft heeft een dans, en iedere dans is anders en eenmalig.

'If You don't do your dance, who will?'
                   Gabrielle Roth

Voor wie

Het dansen van de ritmes is voor iedereen die fysiek, emotioneel , mentaal of op zielsniveau in beweging wil zijn. Kom zoals je bent, met alles wat je bent; energiek, vermoeid, extatisch, lamlendig, alles heeft een dans.

Muziek


Muziek is een belangrijk onderdeel bij de meeste lessen.
Het is een uitnodiging of ondersteuning van energie.
Er is een breed scala aan muziek, er wordt van alles gedraaid.
Wereldmuziek, rock, house, folk enz.

 

 
home dutch